دیگر مطالب بلاگ
روانشناسی رنگ در فرش ماشینی
در داخل كشور مصداقهاي جدي نگرفتن اين هنر اصيل به چشم ميخورد
از ابتدايي ترين و اولين آثار هنري كه بشر خلق كرده است اثري را نميتوان پيدا كرد كه روحيات و حالات دروني يك هنرمند در آن ديده نشود.
آقاي حسين قرباني كارشناس فرش در مقاله خود در باره روان شناسي رنگ در فرش آورده است در فرش ها نيز اين حس روانشناسي كاملا گوياست و ميتوان به وضوح آن را دريافت. رنگ ها و طرحها در فرشهاي مختلف ميتوانند گوياي اين باشند كه فرش؛ عشايري ، روستايي و يا شهري است. يعني اگر مابخواهيم خصوصيات شاخص هر منطقه را حذف نماييم باز ميتوان گفت كه اين فرشها را چه قشري از مردم بافته اند.
در يك طرح ميزان شدت و ملايمي رنگ و همين طور منحني و خشن بودن خطوط طرح فرش ميتواند خوي و خصلت يك منطقه را به لحاظ اقليم زيستي و خصوصيات نژادي و روان شناسي مشخص نمايد. براي مثال در فرش هاي عشايري موضوعاتي زنده با رنگ هاي شاد و طبيعي همراه موضوعات محيط اطراف بيشتر به چشم ميخورد و در فرش هاي روستايي طرحها با موضوعات نمادين، رنگهاي تيره و متضاد استفاده ميشوند و دستبافتههاي شهري از رنگهاي ملايم و هارمونيدار با تركيب هاي رنگي و موزون با خطوط منحني به كار ميروند.
در طراحي فرش مثلا در مناطق كوهستاني ما شاهد طرحهاي شكسته و هندسي و يا فرمهايي كه بيان نمادين دارند هستيم و اكثرا اين دست بافتهها با رنگهاي تخت و متضاد بافته شدهاند.
در بخش ديگري از اين مقاله آمده است كاربرد اين دستبافتهها در ساليان سال در منازل هميشه به چشم ميخورده و در طولاني مدت قبايل و تيرهها و تمامي مردم در گذشته و حال در روحياتشان تاثير گذار بوده است ولي روي هم رفته موضوع روانشانسي فرش كمتر در مباحث و گردهماييها در ايران مطرح شده است.در حالي كه در خارج از كشور به خصوص اروپا اين موضوع جايگاه خاصي دارد. به عنوان مثال از قديم الايام هر قدرت اروپايي در پي يافتن ريشهاي براي حكومت خود بوده است كه نمادهاي سنتي و اصيل موجود از هر گوشه دنيا مهر تاييدي بر اين مهم بوده است و در دربارهاي اروپايي فرشهاي اصيل ايراني به چشم ميخورد در حالي كه در داخل كشور مصداقهاي جدي نگرفته شدن اين هنر اصيل و صنعت مهم و درآمدزا به چشم ميخورد.
به طور كلي تركيب بندي و نوع انتخاب رنگ در كليه اسباب و لوازم پيرامون و اطراف خود تاثير داشته است و هر روزه اين سليقه و تنوع در حال تغيير و تحول ميباشد.